Årets vinnere av Sørlandets litteraturpris 2017:

Skjønnlitteratur: Jan Kristoffer Dale Arbeidsnever

Sakprosa: Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra Sørlandsk skipsfart 1600-1920

Vinnerne Sørlandets litteraturpris

Sørlandets litteraturpris om prisene:

Det er svært gledelig at Sørlandets litteraturpris i år kan være med på å fremme en ung stemme. Det har vært prisens intensjon helt fra den ble etablert i 2000. I tillegg viser årets pris at leserne setter stor pris på den historien landsdelen har å by på.

Agder-fylkene har fostret en rekke betydelige forfattere. Når Jan Kristoffer Dale er kåret til årets skjønnlitterære vinner bidrar Sørlandets Litteraturpris til å rette søkelyset mot en relativt ung forfatterrøst. Dale er tidlig i trettiårene (født i 1984). Fra Froland og bosatt i Grimstad. Han er en debutant som har vakt betydelig oppsikt med sin novellesamling Arbeidsnever. Her setter han Froland på det litterære kartet. Novellesamlingen består av jordnære og poetiske beretninger fra de vanlige sliternes liv. Et godt stykke unna måten stedets mennesker legendarisk ble beskrevet på i NRKs humorserie Lillelørdag med Bård Tufte Johansen og Harald Eia! Jan Kristoffer Dale har allerede mottatt Tarjei Vesaas debutantpris. Nå blir han også omfavnet av det litterære Sørlandet.

Vinner av sakprosa:

Praktboken Sørlandsk skipsfart 1600-1920 er skrevet av Berit Eide Johnsen (Lillesand), professor i historie ved UiA og Gustav Sætra (Arendal), førsteamanuensis i historie ved UiA. I dette skumsprøytende verket følger vi utviklingen av skipsfarten kysten rundt fra seilskutetida fram til dampskipenes epoke. Svingningene i arbeidsliv, handel og industri som følge av skipsfarten blir nøye gjennomgått. Nedturer og oppturer, også som følge av krig og internasjonale konjunkturer, er historikernes tema. Boka er vakkert designet og illustrert med dramatiske bilder fra livet på sjøen. Den kan komme til å finne sin plass på kaffebordene rundt om i sørlandshjemmene.

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:
Grimstad bibliotek
37250190
E-post
Sort facebook-logo